top of page

Χρυσός Τέρης
(Κων/πολις 1939).

Ψευδώνυμο του γνωστου τραγουδιστή της ελαφράς μουσικής Λευτέρη Χρυσόγελου (γόνου οικογένειας μουσικών).

Αρχισε τη σταδιοδρομία του στην Ελλάδα το 1961, συνεργαζόμενος με την Ορχ. Ποικίλης Μουσικής της ΕΡΤ.

Συνεργάστηκε επίσης (επί 11ετία) με τον Μπ. Μαυρομμάτη και άλλους μαέστρους του Χώρου, εμφανιζόμενος σε συναυλίες και από τις «πίστες» ονομαστών Κέντρων.

Το 1963 κέρδισε το Α΄ βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσ/νίκης με το τραγούδι «Πέταξε ένα πουλί» (του Κ. Κλάββα).

Το 1964 ερμήνευσε το τραγούδι του Α. Αλεξανδράτου «Σβήσε νύχτα», που πήρε το Δ΄ βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσ/νίκης.

Το 1966 μετέσχε στους Τελικούς του Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού Θεσ/νίκης, με το τραγούδι του «Αγάπη αν είναι νά ’ρθεις». Μεγάλη επιτυχία γνώρισε το 1968 ο δίσκος του 45 στροφών, με τα τραγούδια «Μύλος η καρδιά μου» και «Τώρα πια».

Αλλες επιτυχίες του: «Όνειρο», «Τί σου κάνω Μαίρη», «Τάκα-τάκα-τα», «Μάθημα το πάθημα», «Μικρή Ντηλάιλα», κ.λπ. Εμφανίστηκε σε ξένα Φεστιβάλ και μεσουράνησε ώς τη δεκαετία του 1980. Κατόπιν ακολούθησε την τύχη του μουσικού είδους που με συνέπεια υπηρέτησε.

Στους LP δίσκους του: «Τέρης Χρυσός, Νο 1, 2, 3» (1969, 1971, 1971), «10 Χρόνια» (1972), «Αρλεκίνος» (1973), «Ζήτω η ζωή» (1974), «Όνειρα» (1975), «Αυτός είναι ο Χρυσός» (1975), «Ανησυχία μου» (1976), «Τί βα σου κάνω Μαίρη» (1977), Μάθημα το πάθημα» (1978), «Από χθες μέχρι σήμερα» (1978), «Για πάντα» (1980), «Τα Καλύτερα» (1981), «Αναδρομή» (1983), «Ονειρεύομαι» (1988), «Τραγουδώντας τις Εποχές , Νο 4» (1990, με μεγάλες ξένες επιτυχίες σε ελλ. στίχους), κ.λπ.

Έχει δισκογραφία και στις 45 στροφές, ενώ μετέχει και σε πολλούς άλλους LP δίσκους.

Ο Τέρης Χρυσός έβγαλε βιβλίο

 

Βιβλίο με τα δύσκολα παιδικά χρόνια που πέρασε ο Τέρης Χρυσός.

Όπως λέει, στο βιβλίο του αναφέρονται με λεπτομέρειες διάφορες άγνωστες πτυχές της ζωής του. Μμιλάει για τα χρόνια που δεν είχε ούτε σπίτι για να μείνει.

Στο βιβλίο του αναφέρεται ακόμη και στον κατάσκοπο πατέρα του, όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του, ενώ στη συνέχεια θα φωτίζει τις άγνωστες πτυχές της καλλιτεχνικής του πορείας μέχρι το σήμερα.

 

Την βιογραφία του Τέρη Χρυσού, εγραψε  , ο γνωστός βιογράφος,Πάνος Καλουδάς.

Μετά από τις επιτυχείς βιογραφίες αρκετών καλλιτεχνών, ασχολείται τώρα και με τη ζωή του γνωστού Κωνσταντινουπολίτη καλλιτέχνη.

Ο Οποίος γεννήθηκε στην περιοχή Πέρα, της Πόλης. Και ήρθε στην Ελλάδα, σε ηλικία είκοσι περίπου ετών.Οπότε και τον ανακάλυψε, ο ΆλκηςΣτέας, σε κάποιον διαγωνισμό τραγουδιού, στην Θεσσαλονίκη, όπου πρωτοεγκαταστάθηκε με τους γονείς του, ο Τέρης Χρυσός. Για να αρχίσει από κει, μια ανοδική πορεία.Πριν συμβεί όμως αυτό, συνέβησαν άπειρα άλλα…

Τα οποία τα δημιούργησε η φτώχεια στην Πόλη. Και μετά η προσφυγιά στην Ελλάδα. Με τις πολλές δυσκολίες, που η κάθε προσφυγιά κρύβει στις αλήθειες της.

Για να γεννούν αυτές, τις κατοπινές τους μαρτυρίες.Μαρτυρίες, που ο Πάνος Καλουδάς, ξεδιπλώνει, στις 240 σελίδες του βιβλίου του, που σύντομα θα κυκλοφορήσει. Και που σίγουρα θα αποτελέσει ένα ενδιαφέρον ανάγνωσμα.

Όπως και τα προηγούμενα, που υπογράφει ο συγγραφέας.Με βιογραφίες, όπως του Φιλοποίμενος Φίνου (“Φίνος Φίλμ”) του Πάνου Γαβαλά, του Σπύρου Ζαγοραίου, του Βαγγέλη Περπινιάδη, της Πόπης Αστεριάδη, της Λιζέτας Νικολάου, των αδελφών Κατσάμπα, του βαρύτονου Τζόν Μοδινού και αρκετές ακόμα.Μετά τη βιογραφία του Τέρη Χρυσού, ο Πάνος Καλουδάς ξεκινάει τις βιογραφίες του Γιώργου Οικονομίδη και της Μπέμπας Μπλάνς.

bottom of page